VÝROBA BÍLÉHO VÍNA

Abychom zabránili nežádoucímu vyluhování tříslovitých látek, rmut po odstopkování ihned lisujeme a rozdělujeme na tři části: samotok, hlavní podíl a dotažky. Hlavní podíl se po sedimentaci (odstranění exhalátů, nečistot, mikrooganismů…) spojí se samotokem a zakvasí čistou kulturou kvasinek. Takto připravený mošt začíná ihned fermentovat. Kvasinky přeměňují jednoduché cukry na alkohol a oxid uhličitý. Čistotu kvašení a vysokou výtěžnost aromatických látek dosahujeme řízeným kvašení, kdy teplota moštu nepřesáhne 18° C. U odrůd, jejichž cukernatost přesáhla 24°ČNM, zastavujeme kvašení nejpozději při 13% alkoholu. Vznikají tak jedinečné partie polosuchých a polosladkých vín.

VÝROBA RŮŽOVÉHO VÍNA

Růžové víno vyrábíme ze směsi bílých aromatických a modrých odrůd v předem daném a léty vyzkoušeném poměru. Rmut necháme 2-6 hodin naležet. Poté proběhne odčerpání vybraného množství šťávy. To znamená, že naše rosé je pouze samotok. Je to nejkvalitnější surovina, má však velmi nízký extrakt. Další technologický postup je stejný jako u bílého vína, pouze chlazení je ještě o dva stupně nižší. Po fermentaci proběhne částečné odbourání kyseliny jablečné.

VÝROBA ČERVENÉHO VÍNA

Při výrobě červeného vína je důležité určit délku nakvašení a termín lisování. U vín určených k brzkému prodeji zvýšíme teplotu moštu, a tím dosáhneme lepší uvolnění barviva. Naopak vína určená k delšímu ležení macerujeme 14 i více dní. Tím se uvolní celé spektrum barviv, buketních látek, tříslovin a extraktu. Ihned po vylisování a částečném odkalení přidáváme mléčné bakterie a proběhne biologické odbourání kyseliny jablečné. Takto vyrobená červená vína dozrávají v dubových sudech.

technologie

VÝROBA KLARETU

Klaret je bílé víno vyrobené z modrých hroznů, které se běžně používají k výrobě červeného vína. Hrozny se celé neporušené vkládají do lisu a lisují se slabým tlakem tak, aby nedocházelo k uvolnění barviva ze slupek. Klaret vyrábíme z odrůdy Rulandské modré (Pinot noir), protože slupka obsahuje nejméně barviva a hrozny dosahují nejvíce sladu.

Aktuality

Kde můžete ochutnat?

22.4. 2017 Čejkovická vinná stezka

1.5. 2017 Svátek růžových vín v Praze

27.-28.5. 2017 Vinné trhy, Čejkovice

27.-28.5. 2017 BOSCH Fresh Festival, Liberec

3.6. 2017 Litoměřický hrozen

10.-13.8. 2017 Letní otevřené sklepy v Čejkovicích

11.-12.8. 2017 Mirotické setkání Loutek a Hudby

25.-26.8. 2017 Pardubický festival vína

26.8. 2017 Den otevřených sklepů Čejkovice

1.-4.9. 2017 Plaňanské posvícení

9.9. 2017 Vinobraní na Kačině

15.-17.9. 2017 Mělnické vinobraní

23.9. 2017 Roudnické vinobraní

30.9.-1.10. 2017 Karlštejnské vinobraní

5.-8.10. 2017 For Gastro PVA, Letňany

11.11. 2017 Svatomartinská vína - zámek, Čejkovice

11.11. 2017 Svatomartinský košt - náměstí Svobody, Brno

11.11. 2017 Svatomartinské slavnosti a pečená husa - náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha

11.11. 2017 Svatomartinské slavnosti a pečená husa - Náplavka, Rašínovo Nábřeží, Praha

Náš kalendář akcí k nasdílení do Vašeho zažízení ZDE