VÝROBA BÍLÉHO VÍNA

Abychom zabránili nežádoucímu vyluhování tříslovitých látek, rmut po odstopkování ihned lisujeme a rozdělujeme na tři části: samotok, hlavní podíl a dotažky. Hlavní podíl se po sedimentaci (odstranění exhalátů, nečistot, mikrooganismů…) spojí se samotokem a zakvasí čistou kulturou kvasinek. Takto připravený mošt začíná ihned fermentovat. Kvasinky přeměňují jednoduché cukry na alkohol a oxid uhličitý. Čistotu kvašení a vysokou výtěžnost aromatických látek dosahujeme řízeným kvašení, kdy teplota moštu nepřesáhne 18° C. U odrůd, jejichž cukernatost přesáhla 24°ČNM, zastavujeme kvašení nejpozději při 13% alkoholu. Vznikají tak jedinečné partie polosuchých a polosladkých vín.

VÝROBA RŮŽOVÉHO VÍNA

Růžové víno vyrábíme ze směsi bílých aromatických a modrých odrůd v předem daném a léty vyzkoušeném poměru. Rmut necháme 2-6 hodin naležet. Poté proběhne odčerpání vybraného množství šťávy. To znamená, že naše rosé je pouze samotok. Je to nejkvalitnější surovina, má však velmi nízký extrakt. Další technologický postup je stejný jako u bílého vína, pouze chlazení je ještě o dva stupně nižší. Po fermentaci proběhne částečné odbourání kyseliny jablečné.

VÝROBA ČERVENÉHO VÍNA

Při výrobě červeného vína je důležité určit délku nakvašení a termín lisování. U vín určených k brzkému prodeji zvýšíme teplotu moštu, a tím dosáhneme lepší uvolnění barviva. Naopak vína určená k delšímu ležení macerujeme 14 i více dní. Tím se uvolní celé spektrum barviv, buketních látek, tříslovin a extraktu. Ihned po vylisování a částečném odkalení přidáváme mléčné bakterie a proběhne biologické odbourání kyseliny jablečné. Takto vyrobená červená vína dozrávají v dubových sudech.

technologie

VÝROBA KLARETU

Klaret je bílé víno vyrobené z modrých hroznů, které se běžně používají k výrobě červeného vína. Hrozny se celé neporušené vkládají do lisu a lisují se slabým tlakem tak, aby nedocházelo k uvolnění barviva ze slupek. Klaret vyrábíme z odrůdy Rulandské modré (Pinot noir), protože slupka obsahuje nejméně barviva a hrozny dosahují nejvíce sladu.

Aktuality

Kde můžete ochutnat?

15.3. 2018 Vinotéka Doubravka Plzeň, řízená degustace vín ročníku 2017

16.3. 2018 Reprezentační ples gymnázia Strakonice

17.3. 2018 Vepřobraní - Pivovar Staropramen Praha

7.4. 2018 Polévkování - Smíchovská náplavka, Praha

14.4.2018 Vinařská slavnost, Kladno

14.4.2018 Čejkovická vinná stezka

19-20.5.2018 Bosh fresh festival Plzeň

26.-27.5.2018 Vinné trhy, Čejkovice

26.-27.5.2018 Bosh fresh festival Liberec

2.6.2018 Litoměřický hrozen

2.-3.6.2018 Gastro food fest Litoměřice

8.-10.6.2018 Dotkni se Písku

16.-17.6. 2018 Bosh fresh festival Pardubice

5.-6.7.2018 začátek prázdnin v Čejkovicích - otevřený sklep

30.8.-2.9.2018 Letní otevřené sklepy Čejkovice

8.9.2018 Vinobraní na Kačině

8.9.2018 Vinobraní na na Kuksu

14.-15.9.2018 Vinobraní na Náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha

17.3. 2018 Vepřobraní - Pivovar Staropramen Praha

11.11.2018 Svatomartinská vína - zámek, Čejkovice

Náš kalendář akcí k nasdílení do Vašeho zažízení ZDE